AkceFotogalerie-současnostKomunita Čachrov

Z kopce do kopce – procházka 8.5.2019 k Nemilkovskému zámku Fotogalerie

Z kopce do kopce

zpráva z pěšího výletu 8. 5. 2019

sraz: autobusová zastávka Čachrov / čas: 10.00 / trasa: Čachrov – Bráníčkov – Nemilkov – Rajské údolí – Čachrov / cíl: zámek v Nemilkově / občerstvení: penzión Vjin Nemilkov / délka trasy: 13 km / pořadatel: spolek Komunita Čachrov / leader: Jarka Tomanová / počet účastníků: 9 + 3 psi

Jak se říká: nemělo to chybu! Trasa tak akorát, počasí skvělé, pivečko a utopenci ve správné teplotě a ostrosti, zábava a poučení vyvážené.

Na nemilkovském zámku nás uvítala jeho neodolatelná majitelka coby průvodkyně. Sršela nadšením pro citlivou obnovu a využití architektonické památky. Se zaujetím nám ukázala stopy různých slohových období, kterými zámek prošel, od gotiky přes renezanci a baroko, až po klasicismus a romantizující úpravy posledního soukromého vlastníka M. B. Schreinera.

Po Schreinerově odsunu po 2. světové válce nastalo pro zámek smutné období: vlastnictví MNV Nemilkov a následně JZD. Nedostatek finančních prostředků naštěstí zabránil nevhodným přestavbám. Došlo sice s devastaci staveb, ale ne konečnému zničení historických stavebních etap v podobě nevhodné rekonstrukce.

Snad v nás zůstala trocha lítosti nad tím, že čachrovská tvrz zůstala mimo okruh zájmu rodiny Kaplanových a Hagenových. Při koupi pamětihodnosti zvítězil v jejich rozhodnutí Nemilkov pro svou klidnou polohu, lidštější rozměry a lepší stav.

Návštěva zámku v Nemilkově je možná po domluvě a rozhodně stojí za to. Naopak čachrovská tvrz nám zarůstá v bejlí jako Šípková Růženka a její návštěva možná není a asi ještě dlouho nebude.

 

Poděkování patří Jarušce Tomanové za organizaci akce a také těm zastupitelům městyse, kteří se k našemu putování jarní krajinou přidali.

prochazka_2019_05_08