Novinkyostatní

Socha strážce údolí v Galerii nad údolím – Čachrov

Strážce údolí

Donedávna nenápadně označená Galerie Nad údolím č. p. 4 dostala nové poutače, které málokdo přehlédne. Klatovský řezbář Petr Štýs spolu se svým kamarádem Martinem Škoulou z Plzně vytvořili sochu v nadživotní velikosti s názvem Strážce údolí. Dřevěná mužská postava stojí před galerií a dívá se směrem ke Strážovu, k hradu Klenová, až ke Korábu. Její tvar je zjednodušený skoro až do znaku a působí trochu jako totem, ve kterém je zakletý čas minulý i budoucí. Někomu může připomínat svým tvarem a nehybností egyptské umění. Odolává větru, dešti a slunci a dohlíží na řád světa. Postupem času přibyl k soše i nápis s názvem galerie a lavičky. Ta větší je tady umístěná dočasně, jako reklama firmě Profikas, která se zabývá kácením nebezpečných stromů. Menší, s názvem Ohnivec, tady zůstane natrvalo. Bude sloužit návštěvníkům galerie a kolemjdoucím, kteří se chtějí pokochat výhledem do údolí. Venkovní lavičky lze po domluvě v galerii nebo s autorem vytvořit na zakázku pro toho, kdo by něco podobného chtěl mít na své zahradě.
Petr Štýs uvnitř galerie vystavuje menší řezbářské práce, a to jak volného, tak užitého charakteru. K prodeji tu má vyřezávané misky, květiny, rozmanitě zpracované křížky, hlavy a anděly.
Mimo něj tady vystavují přátelé z okruhu majitelky galerie Zdeňky Hranáčové. V galerii jsou k vidění obrazy, grafické listy, kresby, fotografie, keramika a šperky. Díla jsou prodejná.
Na prohlídku je nejlepší objednat se předem na telefonním čísle 777 133 901. WWW stránky Galerie nad údolim