ostatníPranýř

Kontejnery na odpad – návrh řešení

V letních měsících nelze přehlédnout nepořádek kolem kontejnerů tříděného odpadu v centru Čachrova, jak o tom píše Honza Kynčl alias Pošťák.

Vršící se pytle s odpadky, které jejich majitelé jednoduše odhodí z auta a nezdržují se ani jejich roztříděním, svědčí o tom, že původci tohoto nešvaru jsou právě rekreanti, kteří městečkem jen projíždějí.

Umístění kontejnerů v centru obce je pro místní občany a odvozce odpadu sice pohodlné, ale nakonec se obrací proti nám, obyvatelům Čachrova. Kontejnery jsou „na ráně“, projíždějící je nepřehlédnou a rádi je použijí. Tedy zneužijí….

Co s tím?

Odpověď je nabíledni: přemístit kontejnery na skrytější místo a upravit jejich okolí tak, aby o nich věděli jen místní. Třídění odpadu je dnes samozřejmostí, a tak se s tím nemusíme pyšnit a můžeme mít barevná iglú hezky schovaná za palisádou zeleně. Příkladem mohou být kontejnery u Coopu v Janovicích.

Jedno z možných míst k umístění je horní náves, která je v centru obce a přitom není u hlavní silnice. Vysázením keřů okolo a občasným umytím kontejnerů by tohle řešení přispělo k zlepšení vzhledu městečka i k odbourání zlozvyků nekulturních návštěvníků Šumavy.