DokumentHasičiHistorie

Požár starobylého zámku na Čachrově 24.května 1933

Zpráva: Z úterka na středu dne 24.května t.r. krátce po 12 hod. v noci vypukl v zámku na Čachrově oheň, jenž rychle rozšířil se ve velký požár a zachvátil šindelovou krytinu celého zámku, který takřka úplně vyhořel.
Oheň vznikl v dřevěných kolnách přistavených k zadnímu traktu zámeckých sýpek, jež vybudovány z kamenného mohutného zdiva bývalé tvrze čachrovské. Sýpky byly šestipatrové a byly naplněny senem a slámou, která vyčnívala z nezasklených starobylých kamenných oken a rychle vzplála. Oheň pak se rozšířil na dřevěnou krytinu celého zámku a lze děkovati rychlému zakročení hasičských sborů, že nerozšířil se na sousední pivovar a okolní hospodářská stavení. Zář požáru zaplavila celý kraj a přivolala na pomoc 12 hasičských sborů, které zúčastnily se hašení 9 ručními a 3 motorovými stříkačkami, pomocí jichž do zhoubných plamenů chrleny mohutné proudy vody z nedalekého rybníka, zásobovaného vodou vydatnou horskou bystřinou.
Ta okolnost, že bylo po ruce s dostatek vody umožnila hájení sousedních stavení, neboť požár byl tak mocný, že prohořely stropy zámku a že požárem zničen byl téměř celý zámek.
Zámek čachrovský vystaven byl v 16.stol. od Bohuchvala z Hrádku na místě někdejší tvrze, rodinného to sídla ve 14.stol. se vyskytujícího rodu rytířů z Čachrova. Ze staré této tvrze zůstaly zde mohutné vysoké kamenné zdi, v nichž zřízeny sýpky a pak hradní hláska, z níž byl krásný pohled do celého širého kraje. Zámek čachrovský patřil před válkou dlouhou řadu let statkáři Petru Kordíkovi, ale po válce vystřídalo se na něm několik majitelů, kteří vesměs bojovali s finančními nedostatky a jimž udržování zámku působilo hodně starostí.
Nynějším držitelem zámku je p.Faltys, který v době vypuknutí požáru meškal v Praze a teprve ve čtvrtek večer vrátil se na Čachrov a našel zámek v sutinách. Nové vybudování vyžadovalo by velkého finančního nákladu a tak se vyslovují všeobecně pochybnosti o jeho renovování.

Jan Kynčl

Majitel těchto stránek a zároveň jejich webmaster a šéfredaktor